Meer te weten komen over het praktijkgerichte programma? Vraag een demo aan!

PGP, wat is dat nu weer?

Publicatiedatum
8 januari 2024


Vanaf augustus 2024 kunnen scholen het praktijkgerichte programma aanbieden binnen de gemengde leerweg (gl) en theoretische leerweg (tl) van het vmbo. Dit is geen verplichting.
Maar wat is nu zo’n praktijkgerichte programma eigenlijk?


Een praktijkgericht programma (pgp) wil ervoor zorgen dat leerlingen zich beter kunnen oriënteren op de wereld buiten school. Dit gebeurt door middel van praktisch en realistische opdrachten bij en voor opdrachtgevers. Op deze manier krijgen de leerlingen een beeld van een beroep, oriënteren ze zich op mogelijke vervolgopleidingen en bereiden zich daarop voor.

Daarnaast is het doel van het pgp om metacognitieve vaardigheden (zoals plannen, monitoren, oplossen en evalueren) te ontwikkelen bij de leerlingen.

Ook is het erg belangrijk dat leerlingen in staat zijn om vaardigheden, kennis, en houding te gebruiken in een realistische context.


Het pgp en de school
Scholen krijgen in het pgp de vrijheid om de opdrachten van het gpg op verschillende manieren in te vullen, passend bij de visie of regio van de school. De school bepaalt welk(e) praktijkgericht programma’s wordt/worden aangeboden. Binnen het aanbod van de school moeten de leerlingen een keuze maken tussen de verschillende werkvelden.   
Het pgp wordt afgesloten in klas 3 of 4 met een schoolexamen.
Gerelateerde nieuwsartikelen

Nieuws

Hard skills of soft skills?

Skills zijn vaardigheden die onmisbaar zijn om goede prestaties te leveren. Bij Skills staat ‘doen’ centraal, maar natuurlijk niet zonder denken. Mensen die hun (praktische)

Lees verder
Nieuws

Bevoegdheden pgp

Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt, is de vraag naar de bevoegdheden voor docenten. Hoe zit het daar nu mee? Bij de bevoegdheden wordt

Lees verder
Nieuws

Structuur examenprogramma

Voor de verschillende programma’s binnen het pgp (praktijkgericht programma) zijn exameneisen opgesteld. Deze exameneisen zijn steeds op dezelfde manier opgebouwd. Zes domeinenElk examenprogramma bestaat uit

Lees verder