In deze SKILLS module Mediawijs gaan leerlingen onder andere aan de slag met onderwerpen zoals privacy, nepnieuws en social media. Mediawijsheid is het veilig en slim inzetten van alle beschikbare media om je heen. Denk bijvoorbeeld aan de smartphone, social media en het internet. Wil je deelnemen aan de huidige samenleving dan moet je mediawijs kunnen handelen.
Voor het thema mediawijsheid zijn er verschillende SKILLS modules die leerlingen meenemen in de mogelijkheden en gevaren: Mediawijs, Mediabaas en Mediamaster.
8 uur
Deze SKILLS module bestaat uit meerdere taken /opdrachten.
> Privacy
Basistaak, 2 lesuren
Hoe zit het met je privacy op internet? Misschien denk dat dit wel goed zit, maar wat wordt er allemaal van jou online bijgehouden? Leerlingen gaan met deze vraag online op onderzoek uit. Verder kijken ze ook naar de gevolgen van wat er online staat, en: wat is namelijk het gevolg van gedachteloos iets op internet plaatsen?
> Echt of nep?
Basistaak, 2 lesuren
Dankzij de oud-president van de Verenigde Staten Donald Trump is het begrip ‘Fake News!’ een wereldwijd begrip geworden. Wanneer kun je namelijk een bericht, foto of filmpje geloven? Wat is echt en wat is nep? In deze taak leren leerlingen hoe ze bijvoorbeeld nep nieuws, bewerkte foto’s en deep-fake video’s kunnen herkennen.
> Social media bordspel
Verwerkingstaak, 4 lesuren
Social media platformen komen en gaan. Facebook is tegenwoordig niet meer interessant voor leerlingen, maar TikTok en Snapchat zijn helemaal in! In deze verwerkingstaak gaan leerlingen een eigen bordspel maken over social media. Een taak waarbij ze creatief aan de slag kunnen gaan!
Dit lesmateriaal is beschikbaar.
Benieuwd naar het praktijkgerichte programma? Vraag dan nu direct de gratis demo aan!